Open top menu
Între vara suedeză și Crăciunul din Caraibe: anii unei prietenii cum nu s-a mai văzut

Între vara suedeză și Crăciunul din Caraibe: anii unei prietenii cum nu s-a mai văzut

Senzația când te dezmorțești greu după un somn dulce. Asemănătoare cu sărutul dintr-o zi de dragoste caldă, care nu mai vrei să se termine, când două perechi de buze moi se dezlipesc în două culori apropiate. Atât de apropiate, încât se confundă. Nedeslușite în soare sau întuneric. Îngemănate și-mprietenite.

Senzația când te dezmorțești greu după un somn dulce? Asemănătoare baghetelor ce lovesc în joc buzele vibrafonului și lamele metalice sună a dulceață de muzică, de nu mai vrei să se termine. Și notele curg a liniște și vrajă, una după alta, îngemănate și-mprietenite.

Așa rotesc și ochii, dintr-un metru în altul al scenei, unde, după fiecare moment de improvizație solo din Koop Jazz Orchestra, Oscar Simmerson, liderul band-ului, își felicită fiecare coleg cu o bătaie prietenească pe umăr, cum nu am mai văzut până acum la nicio altă trupă. Ca un părinte iubitor, ca un frate mai mare, protector și blând. Se întâmplă la a X -a ediție a Festivalului PLAI într-un sfârșit de vară la fel de blând și cald.

***

Electric jazz – un puzzle cu Debussy

Am început să compunem stând pe podeaua din sufrageria părinților lui Magnus, jucându-ne cu două platane: cântam partitura flautului dintr-o piesă de Debussy și linia unui contrabas dintr-o partitură de jazz. Așa am creat un sound nou și am pus cap la cap primul puzzle muzical.

Povestește Oscar Simonsson, unul dintre cei doi membri fondatori ai Koop Jazz Orchestra. De Magnus Zingmark îl leagă o prietenie începută acum douăzeci de ani, pe când Simonsson cânta într-o trupă de jazz, iar Zingmark alcătuia primele puzzle-uri într-un club din Suedia, ca DJ. O prietenie care a străbătut două decade, presărată cu piese-insule de inspirație – precum Come to meacolo unde vara suedeză întâlnește Crăciunul din Caraibe într-un jazz electric care nu a fost nicicând mai apropiat swing-ului.

La Plai Festival, Koop Jazz Orchestra s-au reunit prima oară după șase ani de pauză. Ca un tribut adus celei de-a X-a ediții a unuia dintre cele mai frumoase festivaluri de world music din Europa.

Să fie asta nescunoscuta X a recentului încheiat PLAI 2015  – puterea prieteniei care adună oameni și transcede culturi, note muzicale și senzații de nedescris.

***

Festivalul PLAI 2015 este organizat în parteneriat cu Casa de Cultură  a Municipiului Timişoara şi cu susţinerea Consiliului Judeţean Timiş.

Sponsori: Grolsch, Raiffeisen Bank, Continental, Accenture, Draxlmaier, Kathrein, Aqua Carpatica, Institutul Francez Timișoara, Digi Mobil, Elba, Sar Security

Parteneri media: Digi24 și UTV

Daniela Stefan
Written by Daniela Stefan

Crescută cu muzică clasică și-ndrăgostită până în vârful urechilor de jazz-ul afro-cubanez, contemporan și cel inspirat de folclorul românesc.

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

Leave a comment


3 + two =