Open top menu
Jazz Night Out 2015 (II)

Jazz Night Out 2015 (II)

Avishai Cohen Come together jazz Night outNe bucurăm tare când auzim de oameni care își păstrează ideile și continuă să aducă în România concerte de jazz de calitate. Astfel că articolul Jazz Night Out din februarie are, iată, nevoie de o continuare. Pentru că seria de concerte Jazz Night Out de la Sala Radio continuă. După Kurt Elling, Oregon și Hiromi (ce va cânta pe 30 iunie), în toamnă vom avea ocazia să îi vedem la București pe Avishai Cohen, Bela Fleck&Abigail Washburn, Ibrahim Maloouf și Brad Mehldau.

Avishai Cohen a fost în România în 2014, cu un concert într-o Sală Radio arhiplină. Așa că în 2015, în plin turneu de promovare a noului său album, intitulat From darkness, contrabasistul israelian revine la București pentru două concerte, ce vor avea loc pe 10 și 11 octombrie.

De-a lungul timpului, Cohen, considerat cel mai bun produs al jazzului israelian, a colaborat cu nume importante ale jazzului mondial ca Chick Corea, Bobby McFerrin sau Paquito D’Rivera. Formula de trio, în care a fost înregistrat și materialul discografic mai-sus menționat, îi include pe pianistul Nitai Hershkovits și bateristul Daniel Dor.

Bela Fleck BrazilBela Fleck a dovedit tuturor că banjoul nu e doar apanajul muzicii country, ci poate fi prezent în foarte multe genuri muzicale. Dovadă sunt nominalizările acestui artist la categorii ale premiilor Grammy, extrem de numeroase (30) și extrem de diferite: pop, country, jazz, bluegrass, world music. Nu mai puțin de 15 premii Grammy a câștigat americanul între 1995 și 2012. A compus chiar și o operă pentru banjo și orchestră, pusă în scenă în casa muzicii country, alături de Orchestra Simfonică din Nashville.

La București, Bela Fleck va concerta alături de soția sa, împreună cu care a înregistrat albumul ce le poartă numele Bela Fleck&Abigail Washburn și pe care îl promovează prin acest turneu. Pe 5 noiembrie, veți putea asculta câteva din cele 11 povești pur americane, inclusiv celebrele murder ballads specifice Munţilor Apalași.

Ibrahim MaaloufIbrahim Maalouf e cea mai recentă confirmare a seriei Jazz Night Out. Trompetist de formație clasică (fapt regăsit pe alocuri în piesele sale, alături de elemente de rock sau de muzică tradițională arabă), dar cu o pasiune pentru Miles Davis, Maalouf aduce la București cel mai nou proiect al său, intitulat Kalthoum, inspirat de opera uneia din cele mai cunoscute voci a lumii arabe, Umm Kulthum.

Profesor de improvizație la conservatorul din Paris și laureat în 2014 cu premiul de Cel mai bun artist World Music la French Awards, trompetistul libanez a colaborat cu nume ca Sting, Vanessa Paradis sau Lhasa De Sela.

Pe 19 noiembrie, Ibrahim Maalouf va urca pe scena Sălii Radio alături de Frank Woeste (pian), Rick Margitza (saxofon), Scott Colley (bas) și Clarence Penn (percuție).

Brad Mehldau

E cale lungă de la samba la Massive Attack și de la pianul clasic la Radiohead. Există un american care reușește să pună toate aceste “variabile” într-o singură propoziție: Brad Mehldau. Formula de concert a concertului de la București, din 26 noiembrie, îi include pe bateristul Jeff Ballard şi basistul Larry Grenadier.

Încă de la începutul anilor 2000, Mehldau a experimentat mai multe formule de concert în afară de trio și pianist solo. Aranjamentele pentru albumul Largo includ sonorități de la muzică clasică până la percuții de hip-hop sau drum’n’bass. Este un cantautor extrem de prolific, apărând ca autor sau co-autor pe nu mai puțin de 29 de albume. La acestea se adaugă alte zeci de albume la care Brad Mehldau a colaborat, printre cei mai cunoscuți artiști numărându-se Avishai Cohen, Willie Nelson, John Patitucci sau Kurt Rosenwinkel.

Așadar, patru concerte ce nu trebuiesc ratate la Jazz Night Out 2015!

Daniela Stefan
Written by Daniela Stefan

Crescută cu muzică clasică și-ndrăgostită până în vârful urechilor de jazz-ul afro-cubanez, contemporan și cel inspirat de folclorul românesc.

No comments yet.

No one have left a comment for this post yet!

Leave a comment


seven × = 21