Open top menu
Sebastian Spanache Trio – “Humanized” (2013)

Sebastian Spanache Trio – “Humanized” (2013)

Jazz-ul contemporan. Poate cel mai fertil şi vibrant stil de jazz din ultimii ani, alături de funk şi fusion. Aşa arată şi sub amprenta celor trei instrumentişti – Sebastian Spanache (pian), Csaba Sánta (contrabas) şi Radu Pieloiu (baterie), cei care alcătuiesc band-ul Sebastian Spanache Trio.

Cu băieţii de la Sebastian Spanache Trio am avut şansa de a povesti la finalul concertului lor de la JAZZ™. Şi spun “şansă”, pentru că pentru un pasionat îndrăgostit peste măsură de jazz-ul contemporan, o întâlnire cu nişte artişti care îl consacră nu are cum să nu fie de (foarte) bun augur. Cei trei instrumentişti mi-au împărtăşit atunci conceptul care stă la baza creării albumului:

Am vrut să facem un album care să sune cât mai natural, nu foarte procesat, ci omenesc. De aici și conceptul de Humanized (care dă titlul albumului). Am vrut și vrem să arătăm că ăștia suntem, așa cântăm și nu mințim. Am vrut să arătăm elementul uman în muzica pe care o compunem. (Radu Pieloiu)

Dacă la o primă audiţie materialul discografic dă impresia de liniaritate, grija artiştilor pentru instrumentele pe care le mânuiesc se dovedeşte a fi una pe atât de umană, pe atât de complexă şi de-o simplitate frumoasă, în acelaşi timp.

Cumva, repetitivitatea temelor aferente primei piese de pe album, “Não Dançar“, a compoziţiei “A waltz”  sau  a “Red” dau impresia că acesta se învârte în jurul unor variaţiuni dictate de pian – el este, fără îndoială, “vioara întâi” a albumului. Lucru de aşteptat, de altfel, dacă ne gândim că piesele poartă, mai ales, amprenta liderului trio-ului. Nu ai cum, însă, să nu remarci fineţea şi atenţia contrabasistului Csaba Sánta (despre care am mai spus că îl consider unul dintre cei mai talentaţi contrabasişti pe care mi-a fost dat să îi ascult şi să îi văd).

Sebastian Spanache Trio

Ascultând “One such sort notice“, îţi dai seama de puterea contrabasului într-un trio şi de precizia şi pasiunea cu care Csaba Sánta mânuieşte instrumentul. Şi de cum sound-ul modern te poate transpune cu foarte mulţi ani în urmă, în era swing-ului. Mai mult, nu ai cum să nu te îndrăgosteşti de funk-ul deosebit de melodios “ataşat” piesei “Seven is your friend“.

Dinamis, energie, o uşoară notă de romantism melodic pentru “New I“- contrabasul îşi face din nou simţită prezenţa într-un mod discret (ca şi în cazul “One such sort notice“), într-un fel apropiată de ritmul impus de muzicieni în exuberanta “Argentina“.

Finalul albumului, prin piesa “Red” apare ca un “punct culminant” în care, spre sfârşitul piesei, bateria “aşează” tema muzicală impusă de pian într-un ritm alert, dar pe atât de elegant.

Dintre toate, “Não Dançar” (o bossa nova modernă) rămâne preferata mea. Poate şi pentru că tema principală a piesei este una pe atât de gravă în melodicitate, încât îţi dă impresia că, într-un fel, muzicienii şi-au pus în gând să nu uiţi vreodată sound-ul compoziţiilor lor. Şi poate, pentru că, îmi pare a fi şi cea mai complexă piesă de album: ca alternare de ritmuri, teme muzicale şi “dialog” între instrumente.

Sebastian Spanache Trio, aşa cum i-am urmărit şi pe scena de la JAZZ™, arată ca un grup deosebit de omogen, cei trei artişti completându-se de minune, ascultându-se şi dialogând permanent, chiar şi atunci când improvizează (e musai să îi ascultaţi live). Mai mult decât atât, grija lor pentru propria muncă şi modestia onestă prin care abordează fiecare piesă se transpune în modul lor de a povesti muzica, de a o cânta şi deschiderea cu care se lasă ascultaţi de public.

 

Humanized” poate fi achiziţionat online, de aici şi aşteaptă, cât de curând, lumina rafturilor de cd-uri.

(sursa foto)

Daniela Stefan
Written by Daniela Stefan

Crescută cu muzică clasică și-ndrăgostită până în vârful urechilor de jazz-ul afro-cubanez, contemporan și cel inspirat de folclorul românesc.

1 Comment responses

Leave a comment


two × 2 =